Értelemszerűen

2016/11/24. - írta: mitkeresekitt

Munkaposzt ez most, bár minden más területen is valid, azt gondolom.

Jól képzett, értelmes emberek között dolgozom, kockák ugyan, de nem elveszettek. Saját szakterületükön jók, komplex problémákat látnak át és oldanak meg.A kifejezés, amivel az őrületbe lehet kergetni őket, az értelemszerűen (engem meg az elvileg-gel, de ez most nem ide tartozik).

Fontos, de nem különösebben kihívást jelentő feladatok (lásd adminisztráció, dokumentáció) esetén fordul elő leggyakrabban a vég nélküli értetlenkedés, illetve lássuk be, hogy inkább zsigeri elutasításról beszélünk. Az “ez annyira bonyolult, képtelen vagyok követni” egyszerűen csak egy “nem akarom”-ot jelent, de munkahelyen azért ez nem egészen így működik.

Többen többféleképpen kezeljük ezt a problémát, nekem két fegyverem van amit be tudok vetni, ezekkel elég jól boldogulok.

Az egyik az, hogy igyekszem nagyon pontosan, egyértelműen fogalmazni, elébe menve minden lehetséges félreértésnek, ez néha nem is olyan egyszerű, mert tudjuk, hogy  a túl hosszú magyarázatokból az első 2-3 mondat marad meg, levelekben az 5. sor utáni rész veszett fejsze L. Ez igazából nem is fegyver, minimum elvárás.

A másik a háttérinformáció kérdése. Minden lehetséges, rendelkezésemre álló és publikus háttérinfót meg kell osztani, ez a véleményem. Ha tudja az ember az okát, hogy miért kell ezt csinálni, a következményeket, hogy mi van ha ez nincs, és a célját, hogy mire lesznek az adatok felhasználva, ebből nekünk milyen hasznunk/kárunk lesz, sokkal könnyebben értelmez. Nem lehet minden folyamathoz, minden előfordulható kimenetre step-by-step leírást adni, egy adott helyzetben értelemszerűen kell eljárni. Ez sokat segít, a kocka bele tudja illeszteni  a saját logikájába a hallottakat, nem kell utasítgatni, bevonva érzi magát, és ez elég is. Szóval: csak értelemszerűen, rugalmasan, gondolkodva.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mocsarlako.blog.hu/api/trackback/id/tr4711987724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása