Trombita

2017/06/28. - írta: mitkeresekitt

Kezdenek elszaporodni, de legalábbis feltünedezni a közösségi kertek Budapesten. Nemrég eljutottam egybe, remek ötletnek találom, a béke szigete volt a dohos leheletű házak közt.

Ezek a kertek jellemzően építési telkeken vannak, ahol az előző házakat mát lebontották, de a következő még tervezés, engedélyeztetés alatt van, ilyenkor van 1-2 nyár amikor kertté lehet alakítani a telket, aztán ha megkezdődik az építkezés, vagy mehet ki merre lát, vagy sikerül egy másik telket találni és lehet költöztetni a hintát, a komposztosládát meg a szecskavágót.

Nemrég elkészült a Corvin-negyedben egy irodaház, aminek a helyen szintén volt 1-2 évig egy közösségi kert. És a mélygarázs kijárójánál egyszer csak megjelent egy trombitafolyondár. A fal tövében, a térkő burkolat egy arasznyi átmérőjű lyukából kanyargott elő, olyan satnya volt amilyet csak el lehet képzelni, egy kőkemény földgombócból próbált megélni a tűző napon, a forró betonon, víz nélkül. Egy papír volt ráakasztva, rajta valami olyasmi szöveg, hogy legyen itt ez a növény a korábban itt levő, felszámolt közösségi kert emlékére. Senki nem tudja hogyan került oda, egyszer csak ott volt. 1 méter körüli magasságából arra következtetek hogy gerillakertészet útján került oda, de ez csak feltételezés. A trombitafolyondár agresszív növekedésű, szívós növény, volt némi esélye a túlélésre, különösen hogy egyik ismerősömet megérintette a felirat és gondozni kezdte. Locsolta, lemetszette a száraz részeket, hozott rá némi komposztot, szóval  úgy tűnt, a folyondár élete sínen van. Aztán egy nap azt üzente, hogy a növény eltűnt, úgy néz ki hogy valaki kitépte. Annak rendje-módja szerint meggyászoltuk, de még aznap kiderült, hogy happy end van!

Az épület helyén levő közösségi kertet felszámolták, de találtak annak idején másik telket a közelben, és elköltöztek, aztán onnan is, de lényeg hogy a közösség még együtt van. Hallottak a növénykéről valahonnan (1-2 poszt megjelent a témában bizonyos oldalakon), és magukhoz vették, beültették a jelenlegi kertbe. 

Hát milyen csodás fejlemény már! <3

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mocsarlako.blog.hu/api/trackback/id/tr3012626975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása